Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ

















Μπορεί το κεφάλαιο της μυθολογίας περί δημιουργίας του ανθρωπίνου Γένους να εξάπτει την φαντασία των ανθρώπων για τους άθλους και τα έργα των προγόνων τους σε αλλοτινές εποχές, η κοσμογονία όμως ακόμη και σήμερα αποτελεί ένα άλυτο μυστήριο που συναρπάζει την ανθρωπότητα με τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την δημιουργία του κόσμου.
Όσο η παράδοση αναζητά τις ρίζες της μέσα από τις μαρτυρίες των προγόνων μας και τις ασύμφωνες εκδοχές των αρχαίων ιστορικών, η ελληνική μυθολογία θα διανθίζει την παράδοση μας αποσπώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Μέσα από τις αναζητήσεις αυτές, το κεφάλαιο της ελληνικής μυθολογίας περιγράφει την εξέλιξη του ανθρωπίνου Γένους από την εποχή του Προμηθέα του ευεργέτη και δημιουργό του έως την έναρξη της σκοτεινής περιόδου που σηματοδοτεί την εποχή του σιδήρου 1.200-600 π.Χ.
Είναι η εποχή που ο άνθρωπος αναζητώντας τον δημιουργό του, στρέφοντας το βλέμμα του ψηλά πιστεύοντας ότι ο παντοδύναμος ευεργέτης του κατοικεί στον ουρανό. Από τότε ο Ουρανός επηρεάζει καθοριστικά τις δογματικές του αντιλήψεις.
Ωστόσο, ο άνθρωπος εξακολουθεί να δίνει θεϊκή υπόσταση στα στοιχεία της φύσης με την και να τα προσωποποιεί ανάλογα με την μορφή τους. Έτσι, με το πέρασμα του χρόνου ο άνθρωπος συνέχισε να επινοεί θεότητες και να τις βαφτίζει σύμφωνα με την ιδιότητα τους.
Μιχαήλ Παπανδρώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: